LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Siw Malmkvist mörka förflutna – alla var nära att dö

03 aug, 2022 
André Färnsveden
Siw Malmkvist med glasögon och en svart/gul mönstrad blus.
Sjukdomen tvingade Siw Malmkvists familj att låsa in sig på ett rum flera veckor.
Nu berättar hon om skräckupplevelsen som nästan dödade familjen.
Annons
Siw Malmkvist – från arbetarfamilj till schlagerdrottningBrand logo
Siw Malmkvist – från arbetarfamilj till schlagerdrottning

Schlagerdrottningen Siw Malmkvist, 85, har gjort en lång karriär som både skådespelerska och sångerska. Varje år får kända och intressanta personer berätta om sig själva och dela med sig av anekdoter i Sommar i P1. I år har Siw Malmkvist fått chansen att prata igen, 25 år efter att ha varit värd senast.

Hon berättar om sin uppväxt i ett barnrikehus, som var ett statligt projekt som skulle hjälpa ekonomiskt utsatta familjer med många barn att leva i en säkrare miljö. Men det blev inte så säkert för Siw och hennes familj, när en otäck sjukdom började sprida sig.

Siw Malmkvist mörka familjehemlighet – var nära att dö

Det var våren 1943 när Siw var nio år gammal som hennes hus drabbades av sjukdomen difteri. En luftvägssjukdom som det i dag kan hindras med hjälp av både vaccin och penicillin. Men när Siw var ung kunde difteri sluta med döden.

Annons

– Difteri trivs i små ytor med många inneboenden, smyger sig från människa till människa, och så från familj till familj. När difterin slog till hos oss fick ingen av oss gå ut. Sjukdomen skulle rökas ut, hette det, det var en rök som luktade rälit, säger Siw och fortsätter:

– Nu i efterhand kan undra hur vettigt det var, hålla oss alla instängda i de tätt befolkade rummen, medan sjukdomen spreds.

Siw tvingades missa sin första examen och fick aldrig använda den klänningen som hon såg fram emot så mycket att bära, och gården där barnen brukade leka stod nu öde.

Siws förlorade sin nära vän

De flesta av barnen i barnrikehuset klarade sig från difterin, men inte alla. Siw minns tillbaka till tiden efter sjukdomen och om sorgen över hennes nära vän som inte lyckades stå emot sjukdomen.

Annons

– Vi hade väl tur, antar jag, endast 2 av 90 barn dog, men ändå. Två barn dog, en pojke som hette Rolf.. och så min Willy. Willy med de blåa ögonen och de mulliga kinderna.

Många av barnen i huset var på begravningen och Siw minns Willys kista som vit och väldigt liten.

– Jag förstod ju inte att han låg där inne. Vi sjöng tryggare kan ingen vara, sen blev Willy kvar i den lilla kistan, medan vi gick ut och leken fortsatte, även utan honom. För leken den gick ju vidare för oss, som fick leva, säger Siw.

Siw berättar att begreppet döden var för stort för henne att greppa då. Men att hon har tänkt på Willy hela livet.

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

FOTO: Alex Ljungdahl/Expressen/TT, Karin Törnblom/TT

Annons